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Please note that the following document, although believed to be correct at the time of issue, may 
not represent the current position of the Department. 
 
 
PRINCIPAL ISSUES:      
 
1. Are contributions to a U.S. 403(b) plan deductible for Canadian income tax purposes. 2. If not, is 
there  double taxation if the contributions and accumulated income are used to purchase a deferred 
annuity upon the  
retirement of the contributor? 
 
 
POSITION:      
 
1. No.  
 
 
2. No. 
 
 
REASONS:      
 
1. There is no deduction under the Income Tax Act("Act") for contributions by an employee to a 
non-resident pension plan (Note: This plan is not a 207.6(5) arrangement). 2. The plan is an 
employee benefit plan for Canadian tax purposes. Income therefrom excludes employee 
contributions (6(1)(g)(ii)). 
 
 

2000-001819 
G. Kauppinen 

 
August 10, 2000 
 
Dear XXXXXXXXXX : 
 
Re:  Contributions to U.S. 403(b) Pension Plans 
 
This is in reply to your letter dated March 27, 2000 on the above-noted subject. 
 
 
You have advised us of the following: 
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1. You are a citizen and resident of Canada. 
  
2. You are employed by XXXXXXXXXX . 
 
3. Your employer's employee pension plan has a mandatory "defined contribution" which is 
withheld from your salary at source.  These "defined contributions" are "tax deferred" for U.S. 
purposes pursuant to paragraph 403(b) of the U.S. Internal Revenue Code (the "Code") (i.e. they 
are not included in your gross (form W-2) income for U.S. income tax purposes). 
  
4. You can also elect under subsection 403(b) of the Code to contribute additional voluntary 
amounts to the pension plan which are also "tax-deferred" for U.S. income tax purposes.  All of 
your contributions and  
accumulated income thereon will be converted into an annuity for you when you retire. 
  
5. During our telephone conversation on or about June 28, 2000 (XXXXXXXXXX  you advised us 
that, in addition to your contributions to the plan, your employer also makes contributions for you 
(which are not part of your salary).    
 
 
We assume that the pension plan is not subject to U.S. tax on its accumulating income. 
 
You have asked whether your contributions to the pension plan must be added back in computing 
your income for Canadian income tax purposes.  It is your opinion that the contributions will not be 
taxable currently in Canada if you make an election under paragraph 7 of Article XVIII of the 
Canada-U.S Income 
Tax Convention (the "Convention"). 
 
If your contributions are not deductible for Canadian income tax purposes, you have asked how it 
would be possible to avoid double taxation when these amounts are ultimately distributed to you 
from an annuity. 
 
Our Comments 
 
Paragraph 7 of Article XVIII of the Convention reads as follows: 
7. A natural person who is a citizen or resident of a Contracting State and a beneficiary of a trust, 
company, organization or other arrangement that is a resident of the other Contracting State, 
generally exempt from income taxation in that other State and operated exclusively to provide 
pension, retirement or employee benefits may elect to defer taxation in the first-mentioned State, 
under rules established by the competent authority of that State, with respect to any income accrued 
in the plan but not distributed by the plan, until such time as and to the extent that a distribution is 
made from the plan or any plan substituted therefor. 
 
As stated in paragraph 7 of Article XVIII of the Convention, the election is only in respect of 
"income accrued in the plan, but not distributed by the plan."  Consequently, this paragraph of the 
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Convention does not address the issue as to the taxability of amounts contributed by you to the U.S. 
resident pension plan for Canadian tax purposes. 
 
Because the pension plan is a foreign plan, there is no deduction available to you for Canadian 
income tax purposes for your contributions to the plan.  These contributions must be added back for 
each taxation year (to your W-2 income) in computing your income from employment for Canadian 
tax purposes. 
 
For Canadian income tax purposes, we consider your 403(b) plan to be an "employee benefit plan".  
Consequently, payments received by you are to be included in income for Canadian tax purposes 
under paragraph 6(1)(g) of the Income Tax Act except for the payments that can be reasonably 
considered to  
be a return of amounts which you contributed to the plan.  As stated in paragraph 19 of 
Interpretation Bulletin 502 entitled Employee Benefit Plans and Employee Trusts, payments from 
an employee benefit plan are considered to be first a return of EBP beneficiary contributions, 
secondly a distribution of the plan's income for the year, thirdly a distribution of employer 
contributions and finally a distribution of the plan's prior years' income, if any.  
 
We trust the foregoing comments are of assistance. 
 
Your truly, 
 
Patricia Spice 
for Director 
Financial Industries Division 
Income Tax  Rulings  Directorate 
Policy and Legislation Branch 
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