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Please note that the following document, although believed to be correct at the time of issue, may 
not represent the current position of the CCRA. 
 
PRINCIPAL ISSUES: 
1)  Can an individual claim a deduction under subparagraph 60(j)(ii) for an amount transferred to 
an RRSP from an IRA where the amount was previously transferred to the IRA from a 401(k) plan? 
 
2)  For purposes of the foreign tax deduction, is the total amount received from the IRA used in the 
calculation in 126(1)(b)(i) without adjustment for the deduction taken pursuant to subparagraph 
60(j)(ii)? 
 
POSITION: 1) Yes 2) Yes 
 
REASONS: 1) Consistent with prior ruling. The Act does not prevent it and not offensive from a 
policy perspective. 2)  Consistent with the wording of the Act 
 
                                                      2003-018283 
 
August 25, 2003 
 
Dear XXXXXXXXXX : 
 
Re:  401(k) transfer to IRA followed by a transfer to RRSP 
 
This is in response to your letter of January 7, 2003 posing several questions about the transfer of a 
benefit under a US 401(k) plan to an individual retirement account (IRA) and the subsequent 
transfer of the 
amount to a registered retirement savings plan ("RRSP"). 
 
Written confirmation of the tax implications inherent in particular transactions is given by this 
Directorate only where the transactions are proposed and are the subject matter of an advance 
income tax ruling request submitted in the manner set out in Information Circular 70-6R5, 
Advanced Income Tax Rulings, dated May 17, 2002.  Where the particular transactions are 
completed, the inquiry should be addressed to the 
relevant tax services office.  The following comments are, therefore, of a general nature only and 
are not binding on the Canada Customs and Revenue Agency ("CCRA").  All publications referred 
to herein can be accessed on the CCRA website at the following address: 
http://www.ccraadrc.gc.ca/tax/technical/incometax/menu-e.html. 
 
The Income Tax Rulings Directorate has previously ruled that the deduction permitted by 
subparagraph 60(j)(ii) of the Income Tax Act ('"the Act") is available to any taxpayer when a 
benefit accrued in a US 401(k) plan by a Canadian resident is transferred to an IRA and then 
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transferred to an RRSP.  The ultimate use the individual would make of the funds once deposited 
into the RRSP would have no bearing on whether the transfer to the RRSP would be allowed under 
the Act. 
 
For purposes of subparagraph 126(1)(b)(i) of the Act, the amount to be included in "income from 
sources", for purposes of calculating the foreign non-business tax credit, is the gross amount of the 
pension included in 
income under subparagraph 56(1)(a)(i) of the Act without deducting the amount transferred under 
paragraph 60(j) of the Act.  Subsection 4(2) of the Act indicates that income from a source will not 
be reduced by 
deductions permitted by sections 60 to 63 for purposes of paragraph 4(1) (a) of the Act. 
 
We trust that these comments will be of assistance. 
 
Yours truly, 
 
 
Mickey Sarazin, C.A. 
for Director 
Financial Industries Division 
Income Tax Rulings Directorate 
Policy and Legislation Branch 
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