
 

Private Letter Ruling 9833020, 8/14/1998, IRC Sec(s). 402  

______________________________________________________________________________________ 

The Internal Revenue Service has ruled that an American may not roll his Canadian registered retirement 
savings plan account into his IRA. 
______________________________________________________________________________________ 

Full Text:  

Date: May 19, 1998  

Refer Reply to: CP:E:EP:T:3  

LEGEND:  

Taxpayer A = ***  

Agency B = ***  

City C = ***  

Company D = ***  

Company E = ***  

Company F = ***  

Annuity Contract G = ***  

Annuity Contract H = ***  

Plan I = ***  

Group Plan J = ***  

Group Plan K = ***  

Plan L = ***  

Province M = ***  

City N = ***  

Plan X = ***  

Dear ***  
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This is in response to the *** , letter submitted on your behalf by your authorized representative, as 
supplemented by letters dated *** , *** , and *** , in which you request several letter rulings concerning a 
proposed rollover of amounts from Plan L, maintained with Company F in Canada, into an individual 
retirement arrangement (IRA) set up and maintained in the United States. The following facts and 
representations support your ruling request.  

Taxpayer A, a United States citizen, is employed by Agency B, which is located in Province M, Canada. 
Taxpayer A resides in City C and has never resided in Canada. Although employed by Agency B, Taxpayer 
A commutes from City C to Canada for employment purposes.  

Agency B was established in *** by separate agreements between the United States and Canada which 
were ratified by both countries and have the effect of law in each country. Article IV of the Agreement(s) 
relating to the establishment of Agency B provides that Agency B may employ both Canadian and 
American citizens. Their employment shall be subject to the relevant Canadian labor and other laws, and 
the Government of Canada agrees to take such measures as may be necessary to permit United States 
citizens to accept employment with Agency B on a similar basis to Canadian citizens.  

In *** , Agency B adopted Plan X for all of its employees. Initially, Agency B made Plan X contributions 
for all of its employees, including those who were citizens of the United States, into a variable investment 
registered plan purchased through Company D of City N, Canada.  

In *** , Plan X was frozen for Agency B employees who were United States citizens. From *** through 
*** , contributions for United States employees were made to Annuity Contracts G and H held within a 
plan established in the United States and managed by Company E.  

In *** , the funds previously invested with Company D for Agency B employees who were United States 
citizens were deposited with Company D in Plan I, a registered plan. In *** , all funds held by Company D 
were converted to Group Plan J, a group registered retirement savings plan established in Canada.  

In *** , all funds held in Group Plan J were transferred to Group Plan K, a group registered retirement 
savings plan established in Canada, held with Company F.  

Taxpayer A holds Plan L, his individual account in Group Plan K, with Company F. Taxpayer A intends to 
transfer his balance in Plan L into an IRA set up and maintained in the United States.  

In an *** , letter, Revenue Canada advised Taxpayer A that a distribution from Plan L would be subject to 
Canadian non- resident tax withholding under subparagraph 212(l)(1) of the Canadian Income Tax Act. 
The letter also indicated that if Taxpayer A could roll over his Plan L distribution into an IRA without 
subjecting said Plan L distribution to taxation in the United States, then Revenue Canada would reconsider 
its decision regarding Canadian non-resident withholding.  

Based on the above, Taxpayer A requests the following letter rulings:  

1. That Taxpayer A's Plan L balance is an amount eligible to be rolled over pursuant to section 
402(c) of the Internal Revenue Code; and  
2. that Taxpayer A's Plan L balance may be rolled over into an IRA set up and maintained in the 
United States.  

With respect to the requested letter rulings, Code section 402(c)(1) provides that, if an employee transfers 
any portion of an eligible rollover distribution into an eligible retirement plan, the amount so transferred 
shall not be includible in income for the taxable year in which paid.  
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Code section 402(c)(4) provides that an “eligible rollover distribution” is a distribution to an employee of 
all or any portion of the balance to the credit of the employee in a qualified trust; except that such term 
shall not include —  

(A) any distribution which is one of a series of substantially equal periodic payments (not less 
frequently than annually) made —  
(i) for the life (or life expectancy) of the employee or the joint lives (or joint life expectancies) of 
the employee and the employee's designated beneficiary, or  

(ii) for a specified period of 10 years or more, and  

(B) any distribution to the extent such distribution is required under section 401(a)(9).  

Code section 402(c)(8)(B) defines an eligible retirement plan to include, inter alia, an IRA described in 
Code section 408(a).  

Code section 408(a) provides, in pertinent part, that the term “individual retirement account” means a trust 
created or organized in the United States for the exclusive benefit of an individual or his beneficiaries.  

Code section 408(d)(3)(A) provides that paragraph (1) does not apply to any amount paid or distributed out 
of an individual retirement account or individual retirement annuity to the individual for whose benefit the 
account or annuity is maintained if (i) the entire amount received (including money and any other property) 
is paid into an individual retirement account or individual retirement annuity (other than an endowment 
contract) for the benefit of such individual not later than the 60th day after the day on which he receives the 
payment or distribution.  

Revenue Ruling 89-95, 1989-2 C.B. 131, provides, in pertinent part at page 132, that a Canadian registered 
retirement savings plan (RRSP) is not a “qualified” plan for United States tax purposes.  

Revenue Procedure 89-45, 1989-2 C.B. 596, provides, in pertinent part, that Canadian registered retirement 
savings plans are provided certain income tax benefits for Canadian tax purposes; however, these plans do 
not meet the requirements for qualification as individual retirement accounts under section 408(a) of the 
Internal Revenue Code.  

The above authority stands for the following propositions:  

a. A RRSP is not an IRA as that term is defined in Code section 408(a);  
b. A distribution from a RRSP does not constitute an “eligible rollover distribution” as that term is 
defined in Code section 402(c)(4); and  
c. The provisions of the Internal Revenue Code do not authorize funds distributed from a RRSP to 
be rolled over into an IRA.  

However, it is also necessary to consider the effect, if any, which the Convention Between the United 
States and Canada has on the above propositions and on Taxpayer A's proposed rollover of a RRSP 
distribution into an IRA as defined in Code section 408(a). With respect to this effect, it should be noted 
that the United States and Canada have not adopted the U.S. Model Income Tax Treaty Model 
Convention). Thus, Article 18(6)(c) of the Model Convention does not apply to the proposed transaction.  

Article XVIII(1) (Pensions and Annuities) of the Convention Between the United States and Canada with 
Respect to Taxes on Income and on Capital, dated September 26, 1980, as amended (Convention), provides 
that pensions and annuities arising in a Contracting State and paid to a resident of the other Contracting 
State may be taxed in that other State, but the amount of any such pension that would be excluded from 
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taxable income in the first- mentioned State if the recipient were a resident thereof shall be exempt from 
taxation in that other State.  

Article 9(3) of the March 17, 1995, Protocol to the Convention adds the following paragraph (7) to Article 
XVIII of the Convention:  

“a natural person who is a citizen or resident of a Contracting State and a beneficiary of a 
trust, company, organization or other arrangement that is a resident of the other 
Contracting State, generally exempt from income taxation in that other State and operated 
exclusively to provide pension, retirement or employee benefits may elect to defer 
taxation in the first- mentioned State, under rules established by the competent authority 
of that State, with respect to any income accrued in the plan but not distributed by the 
plan, until such time as and to the extent that a distribution is made from the plan or any 
plan substituted therefor”. 

Notice 96-31, 1996-1 C.B. 378, provides, in pertinent part, that registered retirement income funds and 
RRSPs meet the conditions of the Protocol to the Convention and, as a result, qualify for the benefits of 
Article XVIII of the Convention, as amended by Article 9(3) of the Protocol.  

Paragraph 7 which, as noted above, was added to Article XVIII of the Convention by Article 9(3) of the 
Protocol replaced paragraph 5 of Article XXIX (Miscellaneous Rules). The new paragraph makes 
reciprocal the rule that it replaced and expands its scope so that it no longer applies only to residents and 
citizens of the United States who are beneficiaries of Canadian Registered Retirement Savings Plans.  

In general, Paragraph XVIII(7) of the Convention provides for deferral of taxation on earnings on 
contributions to qualified retirement arrangements as long as certain conditions are met. Paragraph 
XVIII(7) of the Convention does not provide an exemption or deferral with respect to amounts distributed 
from qualified retirement arrangements.  

In this case, Taxpayer A's distribution from Plan L will be a taxable event in accordance with the Canadian 
Income Tax Act even if the distribution is “rolled over” to an IRA set up and maintained in the United 
States. Thus, Article XVIII(1) (Pensions and annuities) of the Convention will not operate to exclude the 
distribution from Taxpayer A's taxable income.  

Thus, with respect to your ruling requests, we conclude as follows:  

1. That Taxpayer A's Plan L balance is not an amount eligible to be rolled over pursuant to section 
402(c) of the Internal Revenue Code; and  
2. that Taxpayer A's Plan L balance may not be rolled over into an IRA set up and maintained in 
the United States.  

Pursuant to a power of attorney on file in this office, a copy of this letter ruling is being sent to your 
authorized representative.  

Sincerely yours,  

Frances V. Sloan  

Chief, Employee Plans  

Technical Branch 3  
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